• Blogger custom domain-ah SSL (https) a hman ve theih ta

    Blogger dashboard-ah ka lut chu HTTPS a hman theih tawh thu notification a lo awm reng mai a, blogger settings-ah kalin ka bihchian hnu chuan Google-ah custom domain hmang ho tân HTTPS a hman theih tawh thu announcement chhiar tur ka zawng nghal a, ka hmu lêm hlei lova! A enga pawh chu ni se Blogger hnuaia blog nei tan chuan HTTPS setting hi thil thar a ni hran lova, eng blog pawh https:// hmang hian a en theih vek a, settings-ah ON anih leh nih loh azirin a langin a lang lo mai mai chauh a ni. Custom Domain hmang ho tân chuan he settings hi ON na tur a awm ve ngai loh avangin hetia Blogger in an release ve tâkah chuan a lawmawm êm êm a ni.Blogger in Custom Domain a tih chu kan website leichawp tihna a ni mai a, kan website leh blogger hnuaia kan blog thlunzawm anih chuan custom domain kan hmang tihna a ni. Entirnan tuna ka blog pawh hi a original address chu kaubawi.blogspot.in niin custom domain ka hman […]

  • Naupang online veng ang aw!

    Kum 2018 ah meuh chuan technology a ṭhang nasain Zoram ah ngei pawh buaipui tham khawpin a bikin he mobile technology hian in tin min awp ta anih hi. Tunlaiah ngat phei chuan naupang tin deuh thawin mobile phone leh tablet hum fer furin an hmet kual zaih zaih tawh mai anih hi maw! Naupang ṭhenkhat chuan anmahni pualin device (tablet etc.) te nei mahse a tam zâwk chu nu leh pa te emaw mobile phone ring tawp mai an nih a rinawm. Hetiang reng anih chuan... khaih, chumi lam chu lo dahṭha ta ila, anmahni enkawltu puitling zâwk thu thu lo ni teh se!A hmasain Google Playstore lamah vêng phawt ang!Engmah hre vak lova i ngaih lai khân Playstore aṭangin duh duh an download thiam tawh tlat. Hei hi hre rengin a siamtu te pawhin Playstore Settings-ah Parental Controls an dah nghe nghe a. Hemi ringawt pawh hi ṭha thawkhat viau mahse mi tam tak la hrelo kan awm fur awm e. Application (app) siamtu te hian playstore-a an dahluh […]

  • YouTube video monetize dawna hriattur pawimawh pakhat

    YouTube a video upload hi sum siam nana hmang leh hman tum kan awm fur awm e. YouTube video monetize dan chu TS Khupchong in a blog-ah chiang taka a sawi tawh avangin sawi ka tum lova. Kan video upload kha YouTube lamin copyright material kan hman palh avangin monetize an lo phal lo thei a, tin an block daih theih bawk avangin sum siam nana hman an phal loh chhan zinga common ber kan video upload a music kan hman chungchang hi sawi ka tum ber chu a ni.YouTube copyright detection (Content ID) technology hi a sâng hle a, video kan upload-ah copyright material chi hrang hrang mi music siamsa emaw, ṭawngka a ni emaw, lemziak a ni emaw, video clip emaw kan hmang anih chuan kan hmanna lai second leh minute zât thlengin a detect chat chat thei a, chung a detect te chu copyright neitute phalna pêk dân azirin monetize theih loh emaw, block emaw, monetize theih tho si a mahse sum insem (revenue […]

  • Cable TV pechhuak tute pualin awlsam te a MKV file tih danglam dan

    Cable TV pechhuak țhin tute harsatna pakhat chu an broadcast software hmanin video file play theih bik a nei țhin hi a ni awm e. Chûng play theih loh ho te chu converter software hmangin video format dangah thlâk kual lehin computer a chak vak loh phei chuan hun a duh êm êm a ni. Video play theih loh zînga common deuh ber chu Matroska file format (mkv) hi a ni awm e.A mawlmang thei ang berin Matroska file chu - ZIP file pakhat chhûnga file chi hrang hrang kan dah ang deuh hian video file te, audio file te leh subtitle file te inzawmkhawm veka file (mkv) pakhata dahna kan ti thei awm e. Tun țumah hian hun reilote chhûngin mkv video, broadcast software in a play theih ngei tûrin mp4 format in kan ti danglam dâwn a ni. Computer chak țha pangngai ah chuan minute 5 emaw a aia reilo chhûngin a zawh hman vek a rinawm.A hmasain software kan mamawh te:1. […]

  • Website a HTTPS:// install dan Part-III

    Part-I leh Part-II angin i ti tawh a, SSL certificate te pawh install vek tawh siin engvangin nge browser address bar-ah tala lem hring  a la lan loh fo? Engvangin nge Secure a la intih ve loh? Chhan hrang hrang awm thei zînga langsâr ber chu mixed content vâng a ni.Mixed content: Mixed content lo awm theih dân chu i secure web page-ah image, css leh scripts te http:// protocol hmangin load ta la, http hi a him miau loh avangin i secure page-ah chuan thil him lo i load tel ta tihna ania, thil him lo a tel na na chuan i page kha Secure Page a ni thei ta lo va, tichuan browser in i site chu secure angin a hmu thei ta lo va, a hnuaia picture a kan hmuh hian information siamin tala lem hring pawh a dah lang thei ta lo a ni.Mixed content example: https://lonelycowboy.in/mixed-content.htmlExample-ah hian mixed content ka hmang a- cowboy lem (image) chu http hmangin website dang ami ka load daih avangin secure page a […]

  • Website a HTTPS:// install dan Part-II

    Post hmasa zâwkah SSL certificate install dân kan sawi tawh a, kan install zawh tawh chuan a tâwk dêr tawh tihna a ni lova, site visitor ten https:// tih an type tel chauhvin secure site kha an hmu dawn tihna ania. Site visitor ten kan website an hawn huna https:// type chawp kher lova secure page a direct dân kan sawi leh dawn a ni.Kan website-ah FTP software hmangin emaw hosting control panel-ah kan login ang a, Online File Manager hmangin home directory kan hawn hnu ah .htaccess file hi a awmsa chuan kan edit ang a, a awmsa loh chuan kan siam chawp ang. CMS (wordpress, joomla, opencart etc.) kan install chuan .htaccess file hi a awmsa ang a, a lang lemlo anih chuan file manager in a hide pawh a ni thei a, settings ațangin tihlan mai tûr..htaccess  file kan neisa lo anih chuan kan computer desktop emaw a rem rem ah right-click in 'New Text Document' kan siam ang a, rename dawn hunah .htaccess. (dot htaccess dot) tiin kan […]

  • Website a HTTPS:// install dan Part-I

    A hmasain HTTPS hi install chi pawh a ni lo va, kan hriatthiam tlân theih zâwk nana title khi siam mai chauh ka ni. Website nei kan pung zel a, a la pun belh zel bawk ang. Google chuan internet a data kal reng reng hi secure channel hmang veka kal turin a duh, chumi vâng chuan Chrome browser-ah te pawh website https:// protocol hmang lo ho chu Not Secure tiin a dah lang vung nghe nghe tih chrome hmang țhin ho chuan kan hria ang a. Nakin lawkah phei chuan website secure lo ho phei chu a hnuaia screenshot-a kan hmuh ang hian color sen ngatin Not secure a la inti kuau dawn a ni. Online shopping site kan nei anih a, kan website ah thil kan zuar anih phei chuan thil lei duh tu te tan kan website kha rin ngam a har tawh dawn a ni.Example picture atâna ka hman mizostore hi a rin ngam loh tihna a ni chuang lova, payment page chu PayPal leh CCAvenue secure website-ah a lut leh daih tho.Website space (hosting) kan leina azirin țhenkhatah chuan […]

  • Facebook-ah rûl

    Android application-ah Snake on Screen tih vêl a awm tih hre ve hek lo, ka ti ve chhin châk sia, Adobe After Effect hmangin ka siam chawp ve ringawt a. Rûl paih fai nan hian Keylight by the Foundry plugins hi ka hmang bawk. Min han thlir sak ve teh u 🙂 […]

  • Facebook embed post

    A hnuaia mi hi facebook a ka status a ni a, facebook embedded posts feature hmangin tah hian ka suan lût a ni. Embedded Posts hian HTML iframe a hman avangin duh anga customize theih erawh a ni lem lo thung. Hei bâkah hian embedded videos leh comments a awm bawk. Embed post hman dawn chuan kan status privacy hi public-ah set a ngai thung. Tin, status ringawt ni lo public a photos kan upload te pawh a embed theih bawk. La hre ngai lemlo tân facebook developer page-ah hian a chhiar theih e.facebook embed post […]

  • WordPress leh SMTP

    WordPress hi free & open-source content management system (CMS) ah chuan a lâr ber pâwl a ni awm e. Website lâr leh lian tak tak heng TechCrunch, Facebook Newsroom, Microsoft News Centre, Mozilla Blog, BBC America, Sony Music, MTV News, Vogue India leh Walt Disney Company te pawh in WordPress hi an hmang hlawm a ni. He website software hi Mizo zîngah pawh hmân ațangin kan hmang fer fur tawh a, mi țhenkhat eng nge a nih hre chiah lo pawh in Wordpress.com hnuaiah blog kan nei fur awm e.WordPress ah chuan default email (wordpress@kandomainhming.com) hmangin mail a thawn chhuak țhin a. Plugins țhenkhat hmangin a thawn chhuahna email address hi tih danglam theih mah se a châng chuan a lo dawng tu spam/junk email folder ah a lut țhin a ni. SPAM folder-a lut lo tûr chuan kan SMTP account hmangin mail hi thawn chhuak turin wordpress plugins hmangin a tih theih a. Amaherawhchu, web […]